54 de ani de cercetare stiintifica si dezvoltare tehnologica ROMVAC

Istoria ROMVAC începe încă din primele luni ale anului 1965 când un grup de tineri cercetători dornici să schimbe şi să modernizeze activitatea de medicină veterinară din România, cu sprijinul Departamenului Agriculturii de Stat al Ministerului Agriculturii din acea vreme, construieşte un laborator nou în incinta Institutului de cercetări veterinare Pasteur, pe calea Giuleşti.
Istoria Romvac se leagă intrinsec de colaborarea şi suportul ştiinţific, tehnologic şi material al diferitelor instituţii de cercetare din lume

Activitatea medicala a Companiei ROMVAC incepe cu anul 1965

Colaborarea cu specialiştii din medicina umană a început o dată cu obţinerea de culturi de fibroblaste de embrion de găină şi iniţierea studiului virusului sarcomului Rous. În acelaşi timp s-au efectuat studii şi pentru verificarea eficienţei razelor ultraviolete emise de aparatura medicală auspra virusurilor. Ca model s-a luat virusul sarcomului Rous iar experimentele s-au desfăşurat pe pui de găină SPF, provenienţa HPRS, Anglia.
Vestea că Laboratorul de virusuri tumorale aviare deţine păsări SPF a atras atenţia laboratoarelor de control de stat, Institutului Oncologic Bucureşti şi Institutului de Virusologie Ştefan S. Nicolau. În cazul celui din urmă, s-a colaborat direct cu profesorul Nicolae Cajal, dar şi cu dr. A. Petrescu, virusolog, care realiza, la acea vreme, un vaccin anti-gripal pentru administrarea intranazală. În perioada 1967-1972, în cadrul Laboratorul de leucoze aviare, s-au făcut numeroase serii de vaccin antigripal, fazele de prelucrare a suspensiei virale făcându-se la Institutul de Virusologie.
Din 1971 s-a organizat un grup de specialişti care se întâlneau periodic, pentru a se discuta ce e nou în noutăţile din medicină, atât veterinară cât şi umană. Acest grup a fost format la iniţiativa profesorului O. Costăchel, pe atunci directorul Institutului Oncologic amplasat la pe bulevardul 1 Mai în Bucureşti.
Din acest grup au făcut parte prof. Chiricuţă de la Spitalul Oncologic din Cluj care îi poartă numele, Profesorul Nicolae Cajal pe atunci directorul Institutului de Virusologie Ştefan S. Niciolau, profesorul S. Berceanul, şeful Clinicii de Hematologie de la Spitalul Fundeni şi medicul veterinar Pătraşcu I. V., directorul LVTA, iniţial la adresa din Calea Giuleşti nr. 133 şi ulterior în Comuna Voluntari pe Şoseaua de Centură. La unele dintre aceste întâlniri venea inclusiv profesorul Nicolae Stamatin, şeful Catedrei de Microbiologie de la Facultatea de Medicină Veterinară din Bucureşti.